onsdag 12 juni 2013

Kvällens pelargonbilder

Här visar vi de bilder vi tog nu ikväll i ett underbart vackert väder som vi har fått njuta av ett tag här i Skåne.

Hilma från Hovdala
Denna söta & vackra pelargon har fått namnet efter Hilma Carlsson som vid slutet av 1800-talet bodde i ett torp vid namn Kullahyttan. Kullahyttan var på den tiden ett dagsverksjobb som var underställt Hovdalas gods i Brönnestads församling i Skåne. Hilma var mycket intresserad av blommor, både de som växte i trädgården och de som växte inne på fönsterbrädan. Om du på den tiden hade hälsat på Hilma på Kullahyttan hade du fått se en rosa pelargon lysa upp i de små torpfönstren. Tack vare att Hilmas släktingar också var intresserade av blommor har den rosa pelargonen bevarats och lämnats över mellan generationer. Pelargonen har fått namnet "Hilma Från Hovdala" och vi är lyckliga ägare till denna sort.


Lara Largo

Lara Largo är en förtjusande pelargon. Det är en Zonarticpelargon som har Zonal, hybrid & vildarten P.articulatum i generna. Lara Largo är rikblommande & storvuxen. Blommorna ser nästan självlysande ut. Förädlaren är Cliff Blackman i Australien.

Madame Thibault


Vad vi vet finns det inte många nejlikeblommande pelargoner men Madame Thibault är en. Pelargonen har enkla vita blommor med djupt sågtandade kronbladskanter. Övre kronbladen har rosa anknytning i mitt. Förädlare är Victor Lemoine före år 1902.

Denise

Denise är en vacker rosenknoppspelargon med mkt dubbla vita blommor med ljusrosa smala kronbladskanter och som har ett kompaktare växtsätt än Appleblossom Rosebud.


Dodd´s Super Double

Här visar vi ännu en bild på Dodd´s Super Double eftersom vi inte kan låta bli att fotografera denna i sin vackra blomsterprakt som den just nu är inne i. Helt oemotståndlig!


P.cucullatum flora plena
P.cucullatum flora plena

Detta är en vildart som faktiskt har stora rosa blommor och som kräver stor kruka vilket resulterade i att vi igår fick planera om den i en ny kruka modell större, se ovan. Alltid lika blomvillig och vackra fina blad.


P.cotyledonis

Helt oemotståndlig är denna blomma! Växtsättet tilltalar inte alla men vi tycker om den småväxta busken med få grenar som är lövfällande på sommaren. Pelargonen kallas också för Sankt Helenapelargon och Bonsaipelargon.


Something Else

Denna pelargon har något särskilt. Det är en dvärg & fingerpelargon med laxfärgade blommor som är så fina till de gyllene bladen. Förädlaren är J. Sheenan, 2004.


Tant Lila


Tant lila har väldigt vackra blommor som påminner om Mårbacka i blommornas utformning. Blommorna är halvdubbla i en intensiv lila färg med gröna blad och har ett kompakt och buskigt växtsätt.


Derrwood Lavendel Led

Här tittar små vackra purpurfärgade blommor fram, Jättesöt!


Paton´s Unique

Paton´s Unique är en unik- & doftpelargon som doftar aprikos. Den har enkla rosaröda blommor med vitt mitt och mörka markeringar på kronbladen. Unikpelargonernas är något av pelargonvärldens doldisar vilket vi tycker är konstigt. Trots att de tillhör de äldsta grupperna så är det få som odalr dem idag och det finns heller inte så många sorter av dem. Det är en gammal grupp som hade sin storhetstid under den viktorianska perioden i England. Dessa pelargoner togs fram under 1800-talets första hälft för att man ville få fram pelargoner som passade i olika planteringar och som blommade även under varma somrar, en egenskap som engelska pelargoner saknade ansåg man. De är lättodlade pelargoner med vackra blommor och är inte lika känsliga för uttorkning som andra pelargoner.

Ja, det var lite bilder från kvällens underbara promenad i trädgården. Hoppas ni andra också njuter av era växter i det vackra vädret som vi hoppas fortsätter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar