söndag 15 september 2013

Höst i luften

Idag fick man faktiskt en känsla av att hösten är på gång. I helgen har vi beskurit många pelargoner, tagit sticklingar och noga kontrollerat om det funnits någon ohyra. Om så skulle vara så slänger vi plantan, diskar krukan noga och lägger krukan i frysen under natten. Ett mycket bra tips som vi använder till många växter i trädgården som tex. rosor är att blanda ljummet vatten, 1 dl såpa och en skvätt rödsprit och spruta växterna med. Vi vet att några häller samma lösning i ett stort kar och sedan doppar alla sina pelargoner innan de sätts på vinterförvaring så man på det viset försöker undvika all ohyra.

I år tycker vi att vi har haft mycket fjärilslarver, det skadar kanske inte växten men larverna snaskar snabbt upp pelargonbladen så det gäller att jaga dem och det har vi gjort hela sommaren. Man skulle nog kunna säga att det varit krig mellan oss och dessa fjärilslarver. Vi gillar fjärilar men de får inte äta på våra pelargoner då blir vi sura!

Ännu har vi några pelargoner kvar att beskära, det tar sin lilla tid, men det är skönt när det är gjort. Egentligen måste man inte beskära men vill man ha sticklingar eller om man har platsbrist så är det nog ett måste. Det är stor skillnad på om man klipper ner dem eller inte. När vi är färdiga så tar växterna mycket mindre plats och man har bättre kontroll om det kommer ohyra och lättare att hålla fritt från vissna blad. Men vackra är de inte efter man klippt ner dem och givetvis saknar man den frodiga plantan men å andra sidan blir man rikt belönad nästa säsong.

Hälsar
Familjen Olsson
Pelargoneras Rike

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar