lördag 7 juni 2014

Konsten att njuta av det lilla

I morse vaknade vi tidigt av att solen sken in i sovrummet. Inte kunde man ligga och dra sig i så vackert väder. Nej, vi steg upp kokte lite morgongröt och njöt av en god frukost i vår trädgård. Efter tog vi en runda bland våra pelargoner och nu händer det verkligen en hel del. Många knoppar man ser fram emot ska öppnas. Livet är bra underbart. Här delar vi med oss av våran njutning från några pelargoner som blommar hos oss just nu.


Ovan ser ni en otroligt lättskött och blomvillig sort. Den heter P.acetosum x p.zonale och är en primärhybrid med mycket söta enkla rosa blommor. Sorten börjar blomma på våren i vårt garage sen fortsätter den säsongen ut. Hon är så snäll och sköter sig utmärkt!

Carmel

Carmel har enkla vita blommor med smal röd kant på kronbladen och mellangrönt bladverk. En äldre sort från 1947.

Red Pandora
Red Pandora är en tulpanblommande zonalpelargon med härlig tegelröd färg som man bara blir så glad över att se.



Ovan ser ni ännu en nyinköpt änglapelargon som heter Angel Eyes light.





Ovan ser ni fyra bilder på den underbara Blekingeflickan som är en engelsk pelargon. 
Den har rosaröda blommor med vit kant och vackra vågiga kronblad. 
Sorten är tillvaratagen i Skurup, Svaneholm i Skåne där den med säkerhet funnits i tre generationer sedan 1950-talet.





Visst är hon söt, vårt nyförvärv?
Sorten köpte vi i våras och heter Brookside Candy. Riktigt sockersöt med dubbla klart rosa blommor med mörka kronbladskanter. Sorten tillhör miniatyrpelargonerna.

Nu ska vi fortsätta vattna och rensa våra pelargoner. Dagen går i pelargonernas tecken blandat med planering inför kommande studentfest.

Familjen Olsson
Pelargonernas Rike 
önskar 
er 
alla
en 
underbar
dag
Tänk 
på 
att
njuta
av 
det
lilla

3 kommentarer:

  1. Tack för härliga bilder! Primärhybriden ser verkligen läcker ut!

    Själv har jag stått med tassarna i jord och stallgödsel hela dagen. Försöker plantera om så många tomatplantor som jag överhuvudtaget kan pressa in i växthuset. Det är så synd att kasta fina tomatplantor med massor av knoppar på komposten (man känner sej på något vis så otacksam när man gör det). Vi gillar att äta hemodlade tomater och provar många nya sorter varje år. Samtidigt odlar vi tidigare års favoriter och listan blir bara längre och längre för varje säsong ;-)

    Pelargonerna blommar för fullt här också, särskilt de som står kvar på fönsterbrädorna. Visst är det en fantastisk tid nu - och nästan lite svårt att hinna med att ta vara på den fullt ut!

    Fortsatt skönt veckoslut önskar
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så känner vi också att det är svårt att ta vara på den underbara tiden vi har just nu. Låter så otroligt gott och spännande att odla sina egna tomater. Det är så stor skillnad på hur tomater kan smaka och det finns inget godare än hemodlat. Är ni med i Åke Truedssons tomatklubb?

      Radera
  2. Ja, det är verkligen stor skillnad på hur tomater kan smaka och när man väl börjat skämma bort sej med hemodlade går det inte att sluta odla och så blir det fler och fler sorter för varje år. Man måste ju ha alla sina gamla favoriter och så några nya...

    Numera beställer vi de flesta av våra tomatfröer från USA där man odlar många äldre europeiska sorter ( sk heirlooms) och även tar fram nya sorter. En ny sort som vi i år odlar för första gången och är jättespända på heter Blue Berries. Amerikanerna har också varit duktiga på att ta vara på bra sorter från gamla Sovjetunionen, precis som Åke i Tomatklubben

    Dessutom har vi ju en riktig tomatälskare i flocken, och det är vår springer spaniel Tage. Hans absoluta favoriter kallas bärtomater och är stora som svarta vinbär ungefär. Vi har flera olika sorters bärtomater så att Tage kan frossa riktigt ordentligt hela sommaren. De bärtomater som blir över använder jag till foccacia!

    Jens och min favorit heter Carbon och det är en riktig fuling med fantastisk smak. Vi har redan börjat ladda för de första smörgåsarna med skivad Carbon, lite salt och några droppar olivolja ;-) Godare finns nog inte.

    I år är det lite specielt för oss eftersom vi ska odla de flesta av tomaterna i växthuset. Tidigare har vi odlat alla utomhus och haft lite pyssel med att bära ut och in och skydda med fiberduk. Några av våra plantor i växthuset har redan satt frukt och det är väldigt tidigt för oss.

    SvaraRadera