söndag 11 augusti 2013

Sveriges största pelargonfest!

Igår var vi på Sveriges största pelargonfest på Badholmen i Oskarshamn. Det var den 16:e i ordningen och som var fullmatad med pelargonaktiviteter. Bland annat var Lasse Anrell och höll ett uppskattad föredrag, en himla rolig och trevlig kille men även Peter Englander "Apotekarns trädgård" Simrishamn samt programledare för TV programmet Trädgårsdtoppen och Mats Asplund från Pelargonfönstret fanns på scen. Mängder av pelargoner fanns över hela badholmen m.m. tillsammans med mängder av härligt trädgårdsfolk. Det var en mycket trevlig utflykt med många trevliga personer man möter.
Nedan ser ni bilder därifrån.
Utsikt mot Badholmen
Utsikt mot Badholmen
Mängder av trevliga besökare
Måste nämna att vi såg en mycket speciell pelargon vid namn, Tant Ellen i Oskarshamn, vid utställningstältet som vi aldrig hört talas om och som vi givetvis blev intresserade av. Vi gick runt och försökte hitta en stickling att köpa men lyckades inte finna den. Vi frågade sedan två trevliga kvinnor från Pelargon Oscar, som var ansvariga över Pelargonfesten, om de möjligtvis visste var man kunde få tag på denna sort och tro det eller ej men en av dem var just den personen som var ägaren till denna utställningsplanta. Däremot visste de inte om det fanns någon som hade en stickling av sorten men kvinnan var så otroligt hjälpsam och erbjöd sig att gå och klippa av en stickling till oss från hennes utställningsplanta! Vi var oerhört tacksamma och än en gång förundrade över dessa trevliga trädgårdsfolk man lär känna. Även historian om hur pelargonen fick sitt namn från en Tant i Oskarshamn fick vi berättat för oss och ni vet säkert att just det tycker vi är så himla roligt att ta del av.
Tant Ellen i Oskarshamn
Tant Ellen I Oskarshamn
Våran stickling från Tant Ellen I Oskarshamn
Rosa Herrgård eller Mrs Parker


Elnaryds Fröken Flora


L´elegante
Kleine Liebling
Ett av utställningstälten

Tiny Tinker
Bontrosai
Här är en bild på pelargoner som var med i tävlingen där Stephen Pollard, professionell domare från England, dömde i den nationella tävlingen.

Brookside Fiesta
Lemington

Och så givetvis lite egna inköp






Och träffen med en mycket trevlig Lasse Anrell resulterade i en signerad bok.






Och så tog vi lite lotter och givetvis hade vi lite tur och vann lite gott att ta med oss hem :-)


En fantastisk dag avslutades med en god bit mat

5 kommentarer:

  1. Vilken härlig utflykt ni varit på! Häftigt att ni fick tag på ett skott av Ellen. Den damen har jag bara hört talas om, och det var roligt att äntligen få se en riktigt bra och tydlig bild på blommorna. Är det en dvärgpelargon?

    Vet ni om Gunborg och Rödbetspelargon = Signe från Sättraby = Hjördis = Kardinal är samma pelargon? Jag hade en Gunborg-planta för många år sedan och har bestämt för mej att det var en helt annan sort än Rödbetspelargon. De Gunborg jag fått tag på nu är identiska med min Rödbetspelargon.

    SvaraRadera
  2. Glömde skriva att då jag först hörde talas om Ellen-pelargonen kallades den Ellen från Rumskulla eller något liknande.

    SvaraRadera
  3. Hej Anna!

    Vi vet faktiskt inte om det är en dvärgpelargon. Vi har försökt finna information om den men inte lyckats men själva tycker vi att den nog skulle kunna tänkas tillhöra den gruppen. Vad kul att du hade hört talas om den. Vi är så glada över våran stickling och hoppas den kommer att ta sig fint hemma hos oss.

    För att besvara din fråga har vi fått hjälp av en annan pelargonvän och svaret lyder,
    Hjördis och Kardinal Mörk är desamma,och den kallas ibland för Rödbetspelargon beroende på färgen. Signe från Sättraby är en röd rosenknoppspelargon och Gunborg känner jag inte till.

    Mvh
    Familjen Olsson
    Pelargonernas Rike

    SvaraRadera
  4. Hej igen!

    Ni tänker nog på Johanna från Sättraby som är en röd rosenknopp.

    Gunborg verkar vara en knepig sort att få tag på, och jag kan tyvärr inte komma ihåg vem jag köpte min första planta av. Det är bara att fortsätta söka, och halva nöjet med att samla på något är ju att leta eller hur? Om ni skulle råka snubbla över en Gunborg kan ni väl tänka på mej, snälla!

    SvaraRadera
  5. Hej Anna!
    Instämmer att de är ett trevligt nöje att söka efter något man önskar men dessvärre så glömmer man ibland var man fått tag på sin rarietet som skulle vara bra att veta om plantan av någon anledning skulle försvinna ur sin samling.

    Vi ska ha ögonen öppna efter en Gunborg och får vi napp så ska vi tänka på dig.

    Mvh
    Familjen Olsson
    Pelargonernas Rike

    SvaraRadera